V6 NITROCHARGER
Автор Koleto&Stoy40

Всичко започна почти на шега преди около година и половина. Заразен с ентусиазъм към лампите от Божо и Стойчо, реших и аз да пусна една лампова схема на усилвател. Реших, че ще е по-лесно да започна с нещо по-елементарно като слушалков усилвател. Оказа се, че определено се бях заблудил. Естествено започнах да търся готови решения в интернет и така попаднах на познатия до болка на всички ви http://headwize.com. От там си харесах този проект:

Имах Е88СС а Божо ми даде 6Н13С, която е аналог на 6AS7. Естествено в оригиналния вариант усилвателя звучеше ужасно. Режимите на лампите в схемата бяха тотално объркани. С две думи - всичко от начало. С помощта на Стойчо, който ми помагаше до края и станахме екип, пресметнахме на ново цялата схема и вкарахме лампите в по-човешки режими. Естествено подобрението беше осезаемо, но определено не и задоволително. След няколко опита решихме да използваме SRPP за първо стъпало. После пробвахме и IXCP в SRPP на първия триод.

В този вариант усилвателя засвири що - годе прилично и така отидохме с него насипан на едно шаси от компютър на пролетното експо 12-13.04.2008г. в Ст. Загора, където някои от вас го видяха и послушаха.

Естествено, че и това не ни задоволи и продължихме да търсим какво да подобрим. Решихме със Стойчо все пак да махнем ужасно греещите катодни резистори на крайната лампа и така стигнахме до решението да използваме втория триод на крайната лампа. Получи се модифициран вариант на популярната схема на Морган - Джоунс. За драйвер се върнахме към SRPP варианта с лампи 6Н30П. Така стигнахме до направата на V6 концепцията, наподобяваща “V”-образен двигател с вътрешно горене.

Роди се V6 Supercharger.

За захранване на усилвателя използвахме кенотронно изправяне - за всеки канал отделен кенотрон. Филтърната група е стандартна CLC вариант. Отопленията на лампите направихме на отделен тороидален трансформатор. От началото до този момент беше минала около година - време за експерименти и усъвършенстване. С него отидохме на есенното аудио експо в ТУ - София, където усилвателя беше чут и харесан и за наша радост се появи интерес за закупуването му. Понеже в този си вид усилвателя нямаше как да бъде продаден, решихме, че ще се наложи да направим изпипана до съвършенство, безкомпромисна търговска версия.

Така се стигна до създаването на V6 Nitrocharger.

В него лампите са 6Н30П - драйвер в SRPP, 6Н5С - крайна в катоден повторител и EZ81. Елементната база беше заменена изцяло с аудиофилска. Регулатора на усилването бе изработен от 24 позиционен галетен превключвател ELMA с 3 микрона златно покритие на контактната система, резисторите за нея са на японската фирма SUSUMU, thin film, 0.5%, 50ppm. Другите резистори в усилвателя са PRP, Mills и Allen Bradley, а филтровите и изходните кондензатори са EVOX - RIFA. За опроводяването на усилвателя бе използвана безкислородна мед - solid core с лако-тръба за изолация.

За основа на усилвателя използвахме масив от махагон полиран с восък. Планките под лампите са от крейцван инокс. Шпайковете и регулатора за усилване, който наподобява ремъчна шайба на двигател с вътрешно горене, са изработени ръчно от неръждаема стомана.

Входните букси са посребрени Neotech а жака за слушалките Neutrik с позлатени контакти.


Табелките с надписите са също от крейцван инокс - лазерно гравирани.

Ето това е пътят, който беше извървян от моето първоначално желание за един “елементарен” лампов усилвател за слушалки (чиято идея беше да ме върне отново към ламповата техника) до създаването на V6 Nitrocharger.

Звученето на усилвателя според мен може да бъде характеризирано така: Стегнат и динамичен бас, точни среди и ефирни високи. Прецизно пресъздаване на музикалната сцена с реална локализация на всеки музикален инструмент и точно възпроизвеждане на микродетайла в музиката.

Поради ниския си изходен импеданс усилвателя може да управлява динамични слушалки от 32 Ома до 600 Ома без проблем. В процеса на разработка бяха използвани слушалки Grado MS1 - 32 Oма, в последствие финалните настройки бяха направени с AKG K-701.

Искам да изкажа благодарност на всички приятели които допринесоха за създаването на усилвателя. Специална благодарност и признателност на Стойчо, като част от екипа за идеите, споделените знания, похабените нерви и безсънни нощи.